2019 skrev Sam Altman, som är nuvarande VD för OpenAI, ett uppmärksammat inlägg ”How To Be Successful”. Efter att observerat tusentals grundare och funderat mycket på vad som krävs för att tjäna stora pengar eller skapa något viktig skrev han ner sina 13 tankar om hur man uppnår extrem framgång:

 1. Sträva efter ränta på ränta: Sträva efter att ha en exponentiell kurva i din karriär och ditt liv genom att kontinuerligt öka din inlärningstakt och generera allt bättre resultat. Ett medelstort företag som växer med 50 % i värde varje år blir enormt stort på mycket kort tid. På samma sätt ska du personligen själv sträva efter en exponentiell kurva. De flesta människor fastnar i linjära möjligheter. Var därför villig att släppa små möjligheter för att fokusera på större potentiella förändringar.

 2. Ha nästan för mycket självförtroende: Självförtroende är kraftfullt och viktigt för att hantera utmaningar och bibehålla moralen. Tro på dig själv och var övertygad om dina idéer även när andra tvivlar. Balansera självförtroendet med självmedvetenhet och vara öppen för kritik och sanningar.
 1. Lär dig att tänka självständigt: Entreprenörskap är mycket svårt att lära ut eftersom originellt tänkande är mycket svårt att lära ut. Försök att generera nya idéer, utmana konventionella tankemönster och testa dina idéer i praktiken. Ge dig själv chanser att lyckas och tro på möjligheten att hitta lösningar även i svåra situationer. Utveckla uthållighet och förmågan att resa dig efter motgång.
 1. Bli bra på försäljning: Utöver självförtroende är förmågan att övertyga andra människor viktig ingrediens för framgång. Utveckla en inspirerande vision, starka kommunikationsförmågor och bevis på genomföranden. Kommunicera tydligt genom att klargöra ditt tänkande och använda enkelt språk. Tro på det du säljer och undvik att försöka sälja något du inte tror på. Försäljning är en färdighet som kan förbättras genom träning.
 1. Gör det enkelt att ta risker: Många människor överskattar risken och underskattar belöningen. Att ta risker är viktigt eftersom det innebär att prova och anpassa sig när man lär sig mer. Försök ta chansen att ta risker tidigt i din karriär och se det som en möjlighet att vinna stort. Undvik att fastna i en bekväm och begränsad situation.
 1. Fokusera: Fokus är kraften för produktivitet. Tillbringa mer tid på att tänka på vad du ska fokusera på i stället för att bara arbeta många timmar. Många slösar bort tid på irrelevanta saker. När du har identifierat dina prioriteringar, var snabb i att slutföra dem. Att vara snabb och effektiv är viktigt för att bli framgångsrik.
 1. Arbeta hårt: För att nå toppresultat och konkurrera med de bästa behöver du både arbeta smart och hårt. Att arbeta mycket kan vara en stor uppoffring, men det kan leda till framgång och personlig uppfyllelse. Att arbeta hårt kan vara roligt och ge en känsla av syfte. Du måste också komma på hur du ska jobba hårt utan att bränna ut dig. Hitta ett arbete som du älskar och där du jobbar med människor som du trivs med. Arbetsuthållighet är en viktig faktor för långsiktig framgång.
 1. Var modig: En svår start kan vara mer givande än en enkel start. Var ambitiös och arbeta med det du verkligen vill arbeta med, även om det skiljer sig från vad andra gör. Följ din nyfikenhet och det som känns spännande för dig. Om du arbetar med ett viktigt problem kommer du att få stöd från människor som vill hjälpa dig.
 1. Var medveten: Många människor accepterar att saker är som de är och försöker inte aktivt förändra världen. Du har förmågan att påverka. Tro på dig själv och ge inte upp för tidigt. Be om det du vill ha. De som är envisa och fortsätter att kämpa trots utmaningar har en större chans att lyckas. Optimism och envishet är viktiga egenskaper för att nå extraordinära resultat.
 1. Var svår att konkurrera med: För att bli svår att konkurrera med, behöver du skapa en hävstångseffekt och äga något unikt som inte enkelt kan ersättas. Att göra det du gör på ett sätt som ingen annan kan, genom att bygga personliga relationer, skapa ett starkt varumärke eller kombinera olika områden, är viktigt för att undvika konkurrens.
 1. Bygg ett nätverk: Att bygga ett nätverk är avgörande för en framgångsrik karriär. Att omge sig med begåvade människor är en viktig del av en fantastisk karriär. Att hjälpa andra är ett effektivt sätt att bygga ett nätverk och kan öppna dörrar för karriärmöjligheter och investeringar. Ta hand om de människor du arbetar med och att utvärdera deras styrkor. Utveckla ett nätverk av människor som stödjer dina ambitioner och leta efter oupptäckta talanger som kan göra stora saker. Ha också en mentor eller någon som tror på dig och investerar i dig. Glöm inte att spendera tid med positiva människor.
 1. Du blir rik av att äga saker: Att äga saker som ökar i värde är nyckeln till att bli rik. Höga löner är sällan tillräckligt för att hamna på Forbes-listan. I stället behöver du äga kapital som ökar i värde, såsom företag, fastigheter, naturresurser eller immateriell egendom. Att skapa något som människor vill ha i stor skala är det bästa sättet att öka värdet.
 1. Var driven: Att vara driven är viktigt för att uppnå framgång. Många människor är strävar efter att imponera på andra vilket kan leda till att man följer konsensus-idéer och karriärspår. De mest framgångsrika personerna gör vad de gör för att imponera på sig själva och för att de känner sig tvungna att få något att hända i världen. Att vara medveten om sin motivation är avgörande. Det är svårt att bli väldigt framgångsrik av något du inte är besatt av.

Vill du läsa hela inlägget kan du göra det här: https://blog.samaltman.com/how-to-be-successful

Om Awexia Executive Search

Awexia tillhandahåller tjänster inom Executive Search och Interim Management. Vi hjälper våra kunder att hitta de framgångsrikaste ledarna och de bästa specialisterna. Bland våra kunder finns svenska och internationella företag, familjeägda företag och organisationer som alla delar det gemensamma synsättet. Kompetens och människor är vår viktigaste beståndsdel. Vi fokuserar på dina specifika behov, oavsett om du står inför störningar, sammanslagningar och förvärv, global expansion eller utmaningen att driva tillväxt. Vi strävar efter att förstå våra kunder, samtidigt som vi använder våra banbrytande sök- och urvalsfärdigheter för att hitta den bästa kandidaten för tjänsten.

Om Awexia Executive Search

Vill du veta mer?

Kontakta oss på info@awexia.com eller 010-524 22 30