Semestern är en tid för avkoppling och återhämtning, en chans att återställa kropp och själ efter en intensiv period av arbete. Men det är också ett perfekt tillfälle för personlig utveckling och intellektuell stimulans. Att läsa böcker under semestern är en fantastisk aktivitet som kombinerar dessa båda aspekter. Det erbjuder en utbildande och njutbar flukt från vardagen, samtidigt som det stärker vårt sinne och förbättrar vår kognitiva förmåga.

 1. Minskad stress: Semester är en tid för avkoppling och återhämtning, och läsning av böcker kan spela en viktig roll i detta. Genom att sjunka in i en annan värld hjälper böcker oss att koppla bort från vardagens påfrestningar, vilket kan minska stress och ångest.
 2. Förbättrad kognitiv funktion: Läsning utmanar vår hjärna och kan förbättra vår kognitiva förmåga. Den håller oss mentalt stimulerade och aktiverar olika delar av hjärnan, vilket kan bidra till förbättrad minne, koncentration och problemlösningsförmåga.
 3. Bättre arbetsprestation: Läsning under semestern kan också bidra till att förbättra arbetsprestationen. Genom att hjälpa oss att koppla av och förbättra vår kognitiva funktion kan böcker göra oss mer redo och kapabla att hantera arbetsuppgifter när vi kommer tillbaka. Dessutom kan läsning av ämnen relaterade till vårt yrkesområde hålla oss uppdaterade och ge oss nya idéer och perspektiv att ta med oss tillbaka till jobbet.
 4. Förbättrad språkfärdighet: Läsning av böcker, särskilt i ett annat språk, kan förbättra våra språkfärdigheter, vilket kan vara till nytta på en global arbetsplats.
 5. Personlig utveckling: Läsning utmanar oss att tänka och reflektera över olika perspektiv, vilket kan bidra till personlig utveckling, självinsikt och bättre sociala färdigheter, allt detta kan i sin tur förbättra våra arbetsrelationer och arbetsprestationer.
 6. Sömnkvalitet: Att läsa före sänggåendet kan bidra till att förbereda kroppen för sömn, vilket är viktigt för återhämtning och arbetsprestation. En god natts sömn kan bidra till ökad produktivitet och fokus på arbetsplatsen.
 7. Lärande och innovation: Läsning om olika ämnen kan ge oss nya idéer och insikter, vilket kan öka innovation och kreativitet på jobbet.
 8. Flexibilitet: Böcker kan tas med och läsas var som helst, vilket gör det möjligt att fortsätta lära och växa även under semestern.
 9. Kostnadseffektivt: Jämfört med andra hobbyer är läsning en kostnadseffektiv aktivitet som kan ge enorma fördelar när det gäller personlig och professionell utveckling.
 10. Nätverk: Om du läser en populär bok eller en bok relaterad till ditt yrke kan det ge dig något att diskutera med kollegor och potentiella affärskontakter, vilket kan bidra till att stärka ditt professionella nätverk.

Fem populära böcker som du inte bör missa att läsa

 • ”En man som heter Ove” av Fredrik Backman: En rörande och humoristisk roman om en grälsjuk man som får sitt liv förändrat av nya grannar.
 • ”Den döende detektiven” av Leif GW Persson: En spännande kriminalroman med intelligent konstruerade intrig och intressanta karaktärer.
 • ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann” av Jonas Jonasson: En underhållande och absurdistisk berättelse som följer huvudpersonens äventyr genom 100 år av historia.
 • ”De sju systrarna” av Lucinda Riley: Den första boken i en populär romanserie om sju systrar och deras mystiska förflutna.
 • ”Kvinnan på tåget” av Paula Hawkins: En spännande thriller, ursprungligen skriven på engelska, men den svenska översättningen är också populär. Boken följer en kvinna som tror att hon har bevittnat ett brott på sitt dagliga pendeltåg.

Fem boktips för dig som vill läsa om HR

 • ”Att arbeta för lika villkor – ett genus- och maktperspektiv på arbete och organisation av Britt-Inger Keisu. Utifrån ett 20-tal författares perspektiv får vi ta del av forskning och resonemang kring hur organisationer kan och bör arbeta för ett rättvist och jämlikt arbetsliv arbetsplatsen.
 • ”Transformativ förändring och agilt ledarskap – förstå och tillämpa i praktiken” av Eva Norrman Brandt: Vi befinner oss i en tid av stora förändringar. Eva beskriver att vi lever i ett paradigmskifte för ledarskap och är på väg mot ett involverande, visionärt och samskapande sådant
 • ”Upskill och reskill” av Pär Lager: Pär Lager är en av Sveriges främsta experter inom ledarskap, omvärldsanalys och innovativt lärande och arbetar idag som rådgivare, lärare, föreläsare och styrelseledamot. Årets HR bok 2022
 • ”Konflikthantering i arbetslivet” av Thomas Jordan. Årets HR-bok 2015 som fortfarande är aktuell. Att skapa en stark företagskultur” av Jonas Dahl: Dahl diskuterar hur man skapar, förändrar och behåller en företagskultur som gynnar både anställda och verksamheten.
 • ”Vägra väggen – facit till hållbara medarbetare” av Maria Ergül. Maria Ergül skriver en engagerande och inspirerande handbok för hållbara medarbetare där fokus ligger på prehab, men som även tar upp rehabilitering och hållbar återgång i arbete. Boken tar upp potentiella orsaker till problemen och vägar till en bättre hälsa i organisationen. Den bygger på aktuell forskning, arbetsmiljölagstiftning och beteendevetenskap, men även Maria Ergüls egna erfarenheter inom HR.

Fem engelska boktips inom HR som alla borde läsa

 • ”Work Rules!: Insights from Inside Google That Will Transform How You Live and Lead” av Laszlo Bock: Denna bok ger en insikt i hur Google hanterar personalfrågor och kan erbjuda inspiration till HR-professionella inom alla branscher.
 • ”The Talent Code: Greatness Isn’t Born. It’s Grown. Here’s How” av Daniel Coyle: Coyle utforskar vetenskapen bakom talangutveckling och ger praktiska tips för att utveckla och stödja talanger inom organisationer.
 • ”Quiet: The Power of Introverts in a World That Can’t Stop Talking” av Susan Cain: Cains bok är en viktig läsning för HR-professionella som vill förstå och tillvarata förmågorna hos alla medarbetare, inklusive introverta individer.
 • ”Drive: The Surprising Truth About What Motivates Us” av Daniel H. Pink: Pink utforskar motivationsvetenskapen och ger värdefulla insikter om hur man bäst kan motivera anställda.
 • ”Crucial Conversations: Tools for Talking When Stakes Are High” av Kerry Patterson, Joseph Grenny, Ron McMillan, och Al Switzler: Den här boken är en utmärkt guide för HR-professionella om hur man hanterar svåra samtal på arbetsplatsen.

Om Awexia Executive Search

Awexia tillhandahåller tjänster inom Executive Search och Interim Management. Vi hjälper våra kunder att hitta de framgångsrikaste ledarna och de bästa specialisterna. Bland våra kunder finns svenska och internationella företag, familjeägda företag och organisationer som alla delar det gemensamma synsättet. Kompetens och människor är vår viktigaste beståndsdel. Vi fokuserar på dina specifika behov, oavsett om du står inför störningar, sammanslagningar och förvärv, global expansion eller utmaningen att driva tillväxt. Vi strävar efter att förstå våra kunder, samtidigt som vi använder våra banbrytande sök- och urvalsfärdigheter för att hitta den bästa kandidaten för tjänsten.

Om Awexia Executive Search

Vill du veta mer?

Kontakta oss på info@awexia.com eller 010-524 22 30